Înainte de a începe lucru puneți într-un vas circa 1,2 litri de apă la fiert care vă va servi ulterior pentru pregătirea orezului.
Pentru sos într-un alt vas se toarnă 200 ml apă și se se pune la foc. Între timp se diluează amidonul de porumb în 10 g apă rece. Când apa este un pic fierbinte , se adaugă foarte încet compoziția amestecând continuu cu un tel.
Lăsați să fiarbă câteva secunde, cel mult 1 min. Veți obține o consistență densă și lucioasă. Luați de pe foc și lăsați să se răcească până la o temperatură de cca 60-70℃.
Direct în vasul care a fiert sau în alt bol adăugați șofranul, un praf de zahăr și sare apoi lăsați ceva timp, după care transferați sosul într-un biberon de bucătărie. Cel mai bine folosiți pistiluri de șofran dacă aveți, sau în cazul meu cum nu am găsit, am cumpărat pulbere de șofran de calitate superioară.
Căliți orezul într-o cratiță cel mult 5 min fără ulei și direct din pachet (uscat), amestecând în continuu. Prăjirea orezului ajută la intensificarea aromei acestuia.
Începeți să adăugați apă fierbinte cât să acopere orezul. Amestecați bine până când apa s-a evaporat și continuați să adăugați câte un polonic de apă din nou atât timp cât este nevoie timp de aproximativ 15 minute. Gustați mereu pentru a ști când a ajuns la punctul fierbere. Risotto-ul este gata atunci când boabele sunt puțin al dente.
Apoi se ia de pe foc, se lasă 1 min după care se adaugă untul, Grana Padana, oțetul, coaja rasă a unei jumătăți de lămâie și se amestecă bine, încet pentru a păstra forma intactă a bobului.
Pentru cremozitate adăugați apă fiartă dacă mai este nevoie. La final condimentați cu sare după gust.
Agitați biberonul cu sosul de șofran și desenați pe foaia albă de orez o spirală sau după propria fantezie. Risotto cu Șofran este gata de gustare. Se servește imediat cu sosul de șofran sau fără, în cazul când aveți copii și nu le plac. Poftă Bună!